Casele pasive | Silvora Tera

Tot ce trebuie sa stiti despre casele pasive

Ce sunt casele pasive?

Casele pasive sunt definite ca si constructii ale viitorului! Desi prima casa pasiva a fost construita in anii `70, in ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre acest concept si se doreste sa se dezvolte! 

Asadar, casele pasive sunt acele constructii caracterizate, in primul rand, de un consum mic de energie, de un confort ridicat, iar printre factorii care contribuie la acest rezultat amintim: izolarea termica performanta, orientarea optima a cladirii, etansarea si recuperarea caldurii. 

Care sunt principiile pe care le aplicam in proiectarea caselor pasive?

Orientarea optima a cladirii- proiectam case pasive tinand cont de traiectoria soarelui si de alte aspecte legate de microclimat. Pentru astfel de constructii, mizam pe ferestre generoase, orientate catre sud, astfel evitam supraincalzirea in sezonul cald, in timp ce iarna, vom permite patrunderea razelor de soare in incaperi. Pentru bucatarie, anexe sau alte spatii aflate pe partea de nord a cladirii, alegem ferestre de dimensiuni reduse, dar care permit iluminarea naturala. 

Izolarea termica optima- izolarea are un rol esential atunci cand vorbim despre case pasive si ajuta la reducerea pierderilor de caldura catre exterior. Recomandam grosimea stratului de izolatie termica a peretilor sa fie de cca. 30-40 cm, iar ferestrele sa aiba geam termopan tripan. 

De asemenea, recomandam etansarea casei pasive printr-un sistem performant de izolare pneumatica prin folosirea unor spume poliuretanice. Acest pas va reduce pierderile de aer prin fisuri. 

Sistemul de ventilatie- pentru furnizarea aerului necesar respiratiei este intotdeauna necesara existenta unui sistem integrat de ventilatie. 

Recuperarea caldurii- energia termica este recuperata partial cu ajutorul recuperatoarelor de caldura care au rolul de a incalzi aerul proaspat introdus in locuinta. Recuperarea poate fi chiar si peste 90% din energia continuta in aerul extras din incaperi. 

Care sunt avantajele si dezavantajele caselor pasive?

Dupa cum ati observat in randurile de mai sus, avantajele sunt numeroase, in timp ce dezavantajele sunt reduse, tocmai de aceea vorbim mai intai despre acestea: costuri putin mai ridicate (nu costuri exagerate) si poate un timp putin mai mare de proiectare.  

Avantaje: confort termic, costuri reduse de intretinere, utilizarea eficienta a resurselor etc...

In concluzie, casele pasive au devenit un trend la noi in tara, lucru extrem de bun, mai ales ca de la finalul anului trecut, 2020, a intrat in vigoare si standarul nZEB (mai multe despre acest standard puteti afla de aici)

Scopul nostru: sa proiectam eficient pentru un viitor sustenabil!