Ce putem face în situația în care a expirat autorizația de construire? | Silvora Tera

A expirat autorizația de construire?

Ce putem face în situația în care a expirat autorizația de construire?

În România, autorizația de construire este un document esențial pentru demararea și desfășurarea legală a lucrărilor de construcție. Însă, există situații în care valabilitatea acesteia expiră înainte de finalizarea investiției (care, de regulă, are valabilitate între 24 luni și 36 luni). În acest articol, vom analiza pașii pe care îi puteți urma în astfel de circumstanțe, conform legislației românești actuale.

Atenție – termeni utilizați:

  • Durata de execuție lucrări – de regulă între 24 luni și 36 luni
  • Durata de valabilitate autorizație – de regulă 12 luni, termen în care trebuie să anunțați începerea investiției la primărie și ISC.

Conform Legii 50/1991, art. 26, lit. g, constituie contravenție și se sancționează cu 1.000 lei.

Conform Legii 50/1991, art. 7, alin. 8:

 

„Investitorul are obligația să înștiințeze autoritatea emitentă a autorizației de construire, precum și inspectoratul teritorial în construcții asupra datei de începere a lucrărilor autorizate. În caz contrar, dacă constatarea faptei de începere a lucrărilor fără înștiințare s-a făcut în termenul de valabilitate a autorizației, data începerii lucrărilor se consideră ca fiind ziua următoare datei de emitere a autorizației.”

 

Valabilitatea autorizației de construire

Conform legislației în vigoare, autorizația de construire are o valabilitate de 12 luni de la data emiterii. În acest interval, este obligatoriu să începeți lucrările de construcție și să anunțați începerea investiției la primărie și ISC (inspectoratul teritorial în construcții). Dacă nu demarați lucrările în acest termen (12 luni termen valabilitate), se consideră data emiterii autorizației de construire. În cazul în care lucrările au început în termenul de 12 luni, autorizația rămâne valabilă pe toată durata execuției, cu condiția ca acestea să fie finalizate în termenul specificat în autorizație, de obicei 24 - 36 de luni de la începerea lucrărilor (dată anunț ISC și primărie). În situația nefinalizării în termenul legal, aceasta se poate prelungi cu 12 luni sau se poate emite o nouă autorizație de construire în continuarea celei existente (fără a relua procedura de avizare), conform legii 50/1991 art. 7, alin.7, 7.1, 7.2.

Prelungirea valabilității autorizației de construire

Conform modificărilor aduse Legii 50/1991 prin Legea 176/2022, prelungirea se poate acorda o singură dată, pentru o perioadă de până la 24 de luni. Este esențial să depuneți cererea de prelungire cu cel puțin 45 de zile lucrătoare înainte de expirarea termenului inițial. În caz contrar, dacă autorizația expiră fără a fi prelungită, va trebui să obțineți o nouă autorizație, conform art7, alin 6.1:

(6.1 ) În situația nefinalizării lucrărilor în termenul de valabilitate al autorizației de construire se va putea emite o nouă autorizație de construire, corespunzător stadiului fizic al realizării lucrărilor autorizate la data solicitării, pentru continuarea lucrărilor cu respectarea prevederilor documentației pentru autorizarea lucrărilor de construire/desființare inițiale, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism și fără obținerea unor noi avize/acorduri.”

Ce este de făcut?

Pentru a evita complicațiile asociate expirării autorizației de construire, este recomandat să:

  • Monitorizați constant termenele stabilite în autorizație și să planificați lucrările în consecință.
  • Solicitați prelungirea valabilității autorizației în timp util, respectând termenul de 45 de zile lucrătoare înainte de expirare.
  • Consultați-vă cu dirigintele de șantier și proiectantul cu privire la termene sau orice modificări dorite a se aduce proiectului în timpul execuției (aceste modificări de temă vor face obiectul altui articol)
  • Respectarea acestor pași vă va ajuta să evitați problemele legale și financiare asociate cu expirarea autorizației de construire și să asigurați desfășurarea fără impedimente a proiectului dumneavoastră.