Știați cât de departe de gardul vecinului trebuie să plantați pomi fructiferi? | Silvora Tera

Stiati cat de departe de gardul vecinului trebuie sa plantati pomi fructiferi?

Știați cât de departe de gardul vecinului trebuie să plantați pomi fructiferi?

 

 

 

 

Atunci când vine vorba de grădina ta, mai ales de plantarea pomilor fructiferi sau a altor arbori, este important să respecți anumite reguli pentru a evita neînțelegerile cu vecinii. Una dintre cele mai comune întrebări este: la ce distanță de gardul vecinului pot planta un pom?

Conform Codului Civil, există câteva prevederi clare în acest sens, menite să protejeze atât relațiile de vecinătate, cât și integritatea proprietăților.

Articolul 613 din Codul Civil stabilește că, în lipsa unor dispoziții speciale în lege, regulamentul de urbanism sau obiceiurile locului:

·         Arborii trebuie să fie plantați la cel puțin 2 metri de linia de hotar, adică de granița dintre proprietăți.

·          O excepție de la această regulă o constituie arborii mai mici de 2 metri, plantațiile și gardurile vii, care pot fi amplasate mai aproape de hotar.

De asemenea, dacă distanța minimă nu este respectată, proprietarul vecin are dreptul de a cere tăierea sau scoaterea arborilor și a gardurilor vii care încalcă această prevedere. Mai mult, costurile necesare pentru aceste acțiuni vor fi suportate de proprietarul terenului pe care au fost plantați arborii.

Un alt aspect de reținut este că, dacă rădăcinile sau ramurile arborilor tăi se întind pe terenul vecinului, acesta are dreptul de a le tăia și de a păstra fructele căzute în mod natural pe proprietatea sa.

Așadar, înainte de a planta pomi fructiferi în grădina ta, asigură-te că respecți aceste reguli! Nu doar că vei proteja relația cu vecinii, dar vei evita și eventualele probleme legale care ar putea apărea.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să consulți un specialist în domeniul juridic sau un urbanist care să te ajute să respecți toate regulile necesare.