Nearly Zero Energy Buildings | Silvora Tera

Toate cladirile noi vor fi obligate sa respecte Standardul nZEB

În ultima vreme, în jurul nostru auzim tot mai des despre standardul nZEB, dar mulți nu au idee ce înseamnă și ce implică acesta.  

„Nearly  zero energy building” este un concept care începând cu 31 decembrie 2020 trebuie aplicat pentru toate clădirile construite, mai exact este necesar ca acestea să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat printr-un grad ridicat de eficiență energetică, dar și din surse regenerabile de energie. De menționat faptul că acest standard se aplică încă de la finalul anului 2018 pentru clădirile publice, iar începând din acest an obligativitatea apare și pentru sectorul clădirilor private- locuințe individuale, blocuri mulifamiliale, clădiri de birouri sau alte tipuri de spații. 

Articolul 9 alineatul (1) din EPBD impune statelor membre să: „[…] se asigure că:

(a) de la 31 decembrie 2020, toate clădirile noi vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero; și (b) după 31 decembrie 2018, clădirile noi ocupate și deținute de autoritățile publice sunt clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.”

Mai exact, vorbim despre clădiri în care consumul de energie trebuie să provină în mare parte din surse regenerabile (energie fotovoltaică sau eoliană), pompe de căldură sau agent termic din sistemul centralizat de încălzire. Încă din faza de proiectare este necesar să se efectueze teste, simulări și calcule energetice menite să determine pentru o viitoare casă nZEB mai mulți parametri definitorii. Performanța energetică reprezintă necesarul de energie pentru a răspunde nevoilor legate de utilizarea normală a clădirilor (încălzire, apa caldă menajeră, răcirea, iluminatul, dar și ventilare). 

În etapa de proiectare se vor lua în considerare aspecte precum: cea mai buna orientare a clădirii, atât pentru a produce, dar și pentru a înmagazina energie, proiectarea eficientă a spațiilor astfel încât să ofere maximum de rezultate cu minimum de efort în bugetul cel mai mic posibil la momentul execuției. 

Odată realizarea etapei de proiectare, urmeaza etapa de construire, unde se vor folosi pentru casa cu consum aproape zero de energie, cele mai potrivite materiale astfel încât obiectivul financiar, dar mai ales de consum să se încadreze perfect în potențialul zonei în care se construiește. De asemenea, se va anvelopa casa nZEB cu materiale dezvoltate special pentru acest tip de casă cu consum aproape zero, astfel încât pierderile să fie aproape zero, așa cum îi spune și numele conceptului,  (aproximativ 2%) pe toata durata de exploatare a imobilului. Nu doar materialele folosite la construirea unei astfel de clădiri sunt importante, ci și sistemul de ventilație, gândit pe principiul circulației aerului în natură. Sunt indicate instalații special concepute si calibrate în acest sens după calcule elaborate și atent implementate de ingineri din domeniu.  

În acest moment, legat de consumul de energie pentru încălzire și răcire, standardul nZEB nu oferă parametri clari de referință, vă putem prezenta orientativ, pentru o casă, un consum de energie cuprins între 15kWh/m2/an și 50kVh/m2/an. 

În scopul aplicării standardul nZEB și edilii localităților cu mai mult de 5,000 de locuitori trebuie să elaboreze planuri locale multianule pentru creșterea numărului de cădiri noi și existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero,  în care pot fi incluse obiective diferențiate în funcție de zonele climatice și de funcțiunile clădirilor. 

Dacă doriți proiectarea și construirea unei case conform standardelor nZEB, biroul nostru de arhitectură vă stă la dispoziție!

𝐓𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐧: 𝟎𝟕𝟐𝟔 𝟎𝟏𝟓 𝟔𝟗𝟔 / 𝟎𝟕𝟕𝟎 𝟐𝟎𝟗 𝟏𝟒𝟓

𝐌𝐚𝐢𝐥: 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚𝐫𝐚𝐩𝐢𝐝𝐚@𝐲𝐚𝐡𝐨𝐨.𝐜𝐨𝐦

𝐀𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚: 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐃𝐨𝐣𝐚, 𝐧𝐫.𝟐𝟔, 𝐏𝐢𝐭𝐞𝐬𝐭𝐢, 𝐀𝐫𝐠𝐞𝐬