REABILITARE CASA TRADITIONALA | Silvora Tera

REABILITARE CASA TRADITIONALA

 

În mediul rural se regăsesc multe case tradiționale, însă timpul și-a pus amprenta pe multe dintre ele, acestea prezentându-se într-o stare precară, necesitând reparații sau chiar renovări. Pentru mulți dintre proprietari primul impuls este acela de a le darâma, uitând însă, că o casă tradițională face parte din istoria noastră și are o mare valoare arhitecturală.

La biroul nostru de arhitectură este o reală plăcere, dar și o provocare, atunci când avem beneficiari care doresc un astfel de proiect, unde putem să readucem la viață  arhitectura tradițională.

Un proiect recent are ca subiect tocmai o casă tradițională situată în comuna Arefu din județul Argeș. Proprietarul a dorit întoarcerea la origini și ca această casă să reprezinte istoria vie a vremurilor de mult apuse.

Aceasta este o casă din lemn și pământ (chirpici), ridicată în anul 1956, și după cum se observă timpul a lucrat în defavoarea acesteia, reușind să o deterioreze, iar în momentul de față în această casă nu se mai poate locui. Beneficiarul își dorește să o readucă la viață, păstrând sistemul constructiv original din chirpici. Toate elementele tradiționale vor fi valorificate. 

În proiectul nostru a fost păstrată ahitectura tradițională, care reînvie acele vremuri în care bunicii noștri trăiau o viață simplă. Casa renovată păstreză elementele tradiționale: are pereții pe structură de lemn cu pământ (chirpici), un beci răcoros, compartimentată în două camere, iar podul tradițional a fost transformat în mansardă și nelipsita prispă de lemn. Învelitoarea își va păstra și ea aspectul și va fi realizată din șindrilă de lemn.

Este important să nu ne uităm istoria, iar aceste case care au aparținut bunicilor noștri să fie păstrate și ridicate la adevărata lor valoare.

Să ne întoarcem puțin în timp și să învățăm să apreciem simplitatea și frumusețea!