INTRAREA ÎN LEGALITATE A CONSTRUCȚIILOR ILEGALE ÎN BAZA AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE | Silvora Tera

INTRAREA ÎN LEGALITATE A CONSTRUCȚIILOR ILEGALE ÎN BAZA AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE

UN ACT DE CLEMENȚĂ AL AUTORITĂȚILOR si AL LEGISLATIVULUI

În cazul  realizării unei documentații de intrare în legalitate prin autorizație de construire (CLĂDIRI CARE AU PROCES VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENȚIEI):

Legea 50/1991 - Art. 28. - (1) O dată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

În situaţia în care construcţia realizată fără autorizaţie de construire întruneşte condiţiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administraţiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizaţii de construire în vederea intrării în legalitate, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială de calitate „rezistenţă mecanică şi stabilitate” privind starea structurii de rezistenţă în stadiul fizic în care se află construcţia, precum şi pentru cerinţa esenţială de calitate „securitatea la incendiu”, numai după emiterea Acordului de mediu.

Beneficiarul va demara procedura normală de autorizare:

1.Obținerea certificate de urbanism,

2.Obținerea avizelor solicitate de autoritatea publică și încadrarea constucției în regulamentele locale,

3.Obținerea autorizației de construire.

În cazul în care nu se poate intra în legalitate și beneficiarul nu a adus clădirea la forma inițială, autoritatea publică se va adresa instanței de judecată, care poate decide desființarea lucrărilor ilegal construite sau menținerea lor, inclusiv în situația în care nu ne încadrăm în regulamentele locale.