În cât timp este gata proiectul și cât durează obținerea avizelor | Silvora Tera

In cat timp este gata proiectul si cat dureaza obtinerea avizelor

În cât timp este gata proiectul și cât durează obținerea avizelor?- poate cea mai frecventă întrebare din partea unui potențial client. 

Acest subiect este unul delicat, deoarece termenul de finalizare depinde de multe aspecte, nu ține doar de arhitect, iar prin acest articol ne propunem să vă oferim răspunsurile de care aveți nevoie.

O altă întrebare care vine oarecum “la pachet ” cu cea amintită mai sus, este “cât durează obținerea avizelor stipulate în certificatul de urbanism?”

Ca elemente esențiale care determină durata de realizare a unui proiect amintim:

-          tipul amplasamentului;

-          regulamente de urbanism;

-          complexitatea obiectului de investiții;

-          studii de teren.

Și încă un lucru foarte important de care depinde durata de realizare a unui proiect:  dacă

beneficiarul știe de la început exact ceea ce își dorește de la investiție (funcțiuni, nevoi, compartimentare, arhitectură etc..).

***  În cazul în care beneficiarul nu are de la început  o viziune clară, iar pe măsură ce proiectul evoluează realizează de fapt ceea ce își dorește, automat timpul alocat proiectul este considerabil mai mare.

Mai exact, durata de timp este determinată ȘI de capacitatea beneficiarului de a sintetiza și de a comunica ceea ce își dorește, ceea ce are nevoie, iar  aici intrevine ȘI profesionalismul proiectantului de a înțelege aceste cerințe, doleanțe, identificarea reglementărilor în vigoare pentru locația unde se dorește investiția.

Pentru a răspunde la întrebarea În cât timp este gata proiectul și cât durează obținerea avizelor?” este necesar să amintim etapele prin care trebuie să treacă un PROIECT, indiferent de tipul acestuia, etape pe care le implementăm și noi  în cadrul biroului de arhitectură SILVORA TERA:

1.      Stabilirea temei de proiectare și analiza amplasamentului.

2.      Demararea procesului de obținere a Certificatului de urbanism (CU).

3.      Efectuarea studiilor geotehnice, ridicărilor topo și studii de însorire.

4.      Studiu de soluție.

5.      Obținerea avizelor solicitate prin Certificatul de urbanism (CU).

6.      Elaborarea proiectelor de arhitectură, structură, instalații pentru obținerea autorizației de construire DTAC și realizarea proiectelor pe specialități pentru execuție, detalii de execuției și cantități de materiale.

7.      Începerea execuției și urmărirea de șantier.

8.      Recepția finală la terminarea lucrărilor.

În cadrul biroului nostru, din momentul în  care am semnat contractul de proiectare cu beneficiarul , începem IMEDIAT prestarea serviciilor stabilite contractual. Un proiect de complexitate redusă este realizat rapid, (între 1-2 săptămâni, bineînțeles dacă beneficiarul este decis) - atenție, ne referim la PROIECTUL TEHNIC, aici nu este vorba despre avizele cerute prin Certificatul de urbanism, termenul de obținere a acestora nu depinde de noi, ci de instituțiile emitente, în timp ce un proiect complex poate dura și câteva luni (de obicei acest lucru se întâmplă în cazul proiectelor industriale, comerciale, dar și în cazul celor rezidențiale complexe sau în cazul în care proiectul este unul simplu, însă beneficiarul este indecis).

Cât despre termenele de avizare, așa cum spuneam și în rândurile de mai sus, nu putem garanta o durată, activitatea instituțiilor publice nefiind coordonată de către noi.

În mod normal, un termen legal de răspuns la o solicitare de emitere a unui aviz este de 30 zile calendaristice (există cazuri în care avizele se pot elibera în două săptămâni sau în câteva zile, dar acest lucru depinde de mai mulți factori printre care amintim perioada anului, numărul de lucrători publici- referenți etc..).

                Echipa noastră oferă întreg suportul pentru obținerea avizelor și acordurilor necesare solicitate prin Certificatul de urbanism, pentru toate proiectele întocmite.

Așadar:

·         În cât timp este gata proiectul?

 Durata unui proiect depinde de complexitatea acestuia. De exemplu, putem realiza proiectul unei locuințe în 1-2 săptămâni, iar proiectul unei construcții industriale, HORECA etc.. poate dura până la 1-2 luni. – DURATA ESTE DETERMINATĂ DE MAI MULȚI FACTORI PE CARE I-AM REAMINTIT ÎN ACEST ARTICOL.

·         Cât durează obținerea avizelor?

Nu putem garanta terminul, activitatea instituțiilor publicenefiind coordonată de către noi. În mod normal, un termen legal de răspuns la o solicitarede emitere a unui aviz este de 30 zile calendaristice (există cazuri în care avizele se pot elibera în două săptămâni sau în câteva zile, dar acest lucru depinde de mai mulți factori printre care amintim perioada anului, numărul de lucrători publici- referenți etc..).