Ce se întâmplă dacă construim fără autorizație de construire sau cu nerespectarea autorizației de construire?
Investitorul este pasibil de răspundere contravențională, sau chiar de răspundere penală în anumite situații (construcții în zona de protecție a unor monumente istorice, lucrări la monumente istorice, în zona construită protejată).
Vezi legea 50/1991 art 24 referitor la infracțiuni.
Vezi legea 50/1991 art 26 referitor la contravenții și cuantumul lor.
Art. 28. - (1) O dată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
- (2) Decizia menţinerii sau a desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente, pe baza planurilor urbanistice şi a regulamentelor aferente, avizate şi aprobate în condiţiile legii, sau, după caz, de instanţă. Pentru lucrări ce se execută la clădirile prevăzute la art. 3 lit. b) este necesar avizul Ministerului Culturii şi Cultelor.
Acest articol coroborat cu Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, art. 5 alin. (3) lit. g) , se concluzioneaza ca măsura desființării lucrărilor neautorizate cât și cea a încadrării lucrărilor în prevederile autorizației sunt sancțiuni contravenționale complementare.
Atenție!!!
De regulă primăriile nu cunosc sau nu aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, art.16 “(1) Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.”
De regula primariile sanctioneaza contravenienții cu ce suma se stabilește de către conducătorul unității, fără a aduce la cunoștiința beneficiarului că se poate plăti “jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”.