CASA INTELIGENTĂ | Silvora Tera

CASA INTELIGENTĂ

Ce înseamnă o casă inteligentă?
Automatizarea locuințelor înseamnă confort, costuri reduse datorită economisirii energiei, siguranță maximă și un stil de viață mai controlată.
Conceptul de casă inteligentă înseamnă un sistem integrat, la care sunt conectate toate dispozitivele și aparatele dintr-o clădire. 
         KNX este standard mondial de automatizări pentru case și clădiri. 
Ce putem controla cu KNX?
Soluțiile  KNX sunt utilizate pentru toate aplicațiile de control pentru case și clădiri, variind de la controlul iluminatului și al jaluzelelor până la variate sisteme de securitate, încălzire, ventilație, aer condiționat, monitorizare alarme, controlul instalațiilor sanitare, managementul energiei, contorizare, precum și al dispozitivelor de uz casnic, audoi/video și multe altele.
Toate dispozitivele tehnologice și instalațiile sunt conectate printr-o singură magistrală. Dacă activați un senzor (de exemplu un buton) un element de acționare (de exemplu dispozitivul de acționare a rulourilor) va realiza toate comenzile de comutare necesare.
                        
Sistemul KNX se poate controla prin:
lpanou/panouri de control montate în casa
lo aplicație instalată pe orice device compatibil
Cu ajutorul sistemelor automatizate putem stabilii anumite scenarii.
      Scenariile înseamnă un ansamblu de funcții automatizate, programate în prealabil, care se vor activa pe baza unor factori precum: un interval de timp (ex.: timpul nopții, când ești plecat, când ajungi acasă, în vacanta) sau factori externi (ex.: lumina exterioară, vânt, ploaie, senzori mișcare, etc.).
Scenariu dimineață: Când te trezești este nevoie doar de apăsarea unui singur buton și se vor activa toate funcțiile programate, de exemplu: tragere draperiilor, pornirea muzicii și a luminii ambientale, deschiderea geamurilor dacă vremea de afară este favorabilă.
Scenariu inundație:
Pentru astfel de neplăceri se pot monta senzori de inundație și de umiditate în bai și sub chiuvete. Aceștia vor fi conectați la sistemul KNX. Dacă se va produce vreo inundație, senzorul o va detecta, va oprii apa din locuință prin închiderea electovanei montată pe țeava principală de alimentare cu apă și va da o avertizare utilizatorului pe aplicație.
Chiar dacă costurile unei soluții KNX pot părea mai mari decât cele ale unei instalații convenționale în etapa de planificare și construcție, acestea pot coborâ substanțial când ajungem la etapa de utilizare. Pe măsură ce trece timpul, cerințele de administrare ale clădirii se vor schimba și orice modificare a instalației electrice se face rapid economisind timp și bani.
CONCLUZII:
Implementarea unui sistem de automatizare pentru o locuință individuală aduce beneficiarului avantaje cantitative cuantificate financiar prin:
- reducerea cheltuielilor energetice;
- optimizarea funcţionării instalațiilor;
- prelungirea duratei de funcționare a echipamentelor.
 Avantaje calitative:
- grad de confort sporit;
- creşterea nivelului de siguranță;
- diminuarea timpului de intervenție pentru remedierea defecțiunilor;
- raportări în timp real cu privire la parametrii de funcționare a tuturor instalațiilor.
 Față de o construcție clasică, dar care vrea să fie la fel de modernă ca și construcțiile în sistem KNX, economiile de energie sunt următoarele:
- comenzi locale iluminat, jaluzele - 10% economie;
- comenzi centralizate - 15 % economie;
- temporizări, reglare iluminat în funcție de iluminatul natural - 25% economie;
- acționare jaluzele în funcție de iluminatul natural - 30% economie;
- Control climă în fiecare încăpere – 40%.